چاپ افست

چاپ افست(Offset printing) فرایندی است که طی آنمرکب افستاز یک صفحه (زینک) به زیرلایه های مختلف برای چاپ تصاویر و طرح های مختلف منتقل می‌شود. این روش، به‌صرفه‌ترین روش چاپی برای چاپ تیراژهای بالای چاپ به کار 
در افست از چهار رنگ اصلی cmyk (فیروزه‌ای، ارغوانی، آبی و زرد) استفاده می‌شود، یعنی زینک از یکی از چهار رنگ اصلی تغذیه می‌کند و چاپ انجام می‌گیرد. (این چهار رنگ با هم ترکیب می‌شوند و طیف وسیعی از رنگ‌ها را ایجاد می‌کنند)

 

مزایای چاپ افست

چاپ افست، تقریبا روی بسیاری از سطوح چاپ قابل اجرا است و میتوان گفت یک گزینه همه کاره است. با این روش، شما می‌توانید طرح‌ها و تصاویر مدنظر خود را روی چرم،وینیل، پارچه، فلز، انواع مختلف کاغذ و کارتن، چوب و پلاستیک چاپ کنید.
 اقتصادی‌ترین و مقرون به‌صرفه‌ترین نوع چاپ برای تیراژهای بالا است. بهترین گزینه برای چاپ تصاویر با کیفیت بالا از نظر رنگ و جزئیات است.
 افست از جمله چاپ‌ های غیر تماسی است و چون کاغذ یا هر متریال دیگری، در تماس مستقیم با صفحات فلزی قرار نمی‌گیرد، طول عمر صفحات معمولا زیاد است.

 

معایب چاپ افست

به دلیل هزینه‌های زیاد و صرف زمان برای تنظیم و راه‌اندازیدستگاه افست، استفاده ازچاپ افستبرای تیراژهای کم، مقرون به صرفه نیست و فقط زمانی که شما تیراژ زیادی داشته باشید، این روش گزینه مناسبی است.

 

چاپ افست

 

کاربرد افست در صنعت

چاپ افستروی انواع متریال مانند کاغذ، مقوا، چوب، چرم، پلاستیک و غیره قابل اجراست و برای چاپ محصولاتی مثل: کاتالوگ/ بروشور/ پوستر/ جعبه غذا/ کارت‌های ویزیت/ جعبه شکلات/ نقشه‌ها/ بازی‌های کارتی/ صفحه شطرنج و سایر از این نوع چاپ استفاده می‌شود.

ابعاد دستگاه های چاپ افست

دستگاه های چاپ افستدارای ابعاد مشخصی هستند که شامل موارد زیر می‌شود:

  • ۲۵ * ۳۵
  • ۳۵ * ۵۰
  • ۵۰ * ۷۰
  • ۱۰۰ *۱۴۰

قیمت چاپ افست

قیمتپروژه های چاپ افستبر اساس چاپ محصولات مختلف، رنگ و شرایطچاپ و بسته بندیمتفاوت است. اما در حالت کلی، انجام چاپ با دستگاه های افست در تیراژ بالا هزینه کمتری دارد و هر چقدر تعداد تیراژ در این روش چاپ بیشتر باشد هزینه بهتری دارد.

انواع دستگاه چاپ افست

دستگاه افست ورقی (sheet fed):در دستگاه افست ورقی، ورق‌های کاغذ به صورت جداگانه تغذیه می‌شوند و به همین دلیل سرعت کمی دارد و برای چاپ تیراژهای کم کاربردی است.
این دستگاهها میتوانند بین 12000 برگ تا 24000 برگ در ساعت چاپ بزنند.

دستگاه‌ افست تحت وب (web fed): چاپ افستتحت وب، معمولا برای چاپ روزنامه و جعبه استفاده می‌شود. این دستگاه‌ها می‌توانند بیش از 3000 برگ کاغذ را در عرض یک دقیقه چاپ بزنند. حدودا 180 هزار برگ کاغذ در یک ساعت!!! 
این دستگاه، برای سازمان‌ها و شرکت‌هایی ایده آل است که نیاز به چاپ تیرازای بالا با سرعت بالا دارند.

انواع دستگاه چاپ افست از لحاظ قطع

  • دستگاه چاپ CD
  • دستگاه چاپ XL
  • دستگاه چاپ SM

 

چاپ افست چیست؟

 

مراحل مرکب‌گیری پلیت چاپ افست 

مرکب دهی به پلیت در دو روش انجام می شود:
الف)روش با رطوبت:در این روش ابتدا پلیت توسط محلول رطوبت‌دهی آغشته می‌شود. (محلول رطوبت‌دهی، فقط قسمت‌های بدون تصویر را آغشته می‌کند.)
سپس نوردهای مرکب، عمل مرکب‌دهی را انجام می‌دهند و مرکب را از مخزن به روی پلیت انتقال می‌دهند.
طی این روش، قسمت‌های مرطوب شده (بدون تصویر) مرکب را نمی‌پذیرند، قسمت‌های تصویردار که مرطوب نشده‌اند مرکب را جذب می‌کنند.

ب)روش بدون رطوبت:در این روش همان‌طور که از اسمش مشخص است، نیازی به رطوبت نیست و با استفاده از پلیت و مرکب خاص، چاپ انجام می‌شود.

فرایند چاپ افست

چاپ افستبر اساس یک اصل ساده عمل می‌کند: جوهر و آب با هم مخلوط نمی‌شوند.

بعد از اینکه صفحات زینک یا پیت در لیتوگرافی ساخته شد، این صفحات فلزی به یک سیلندر لاستیکی یا همان غلتک جوهر منتقل می شوند. این غلتک وظیفه پاشش رنگ روی صفحه مورد نظر را دارد.
سپس سیلندر پایینی در جهت عکس چرخش سیلندر بالایی می‌غلتد و آب کاملا فشرده می‌شود و جوهر به صورت تصویر آینه ای روی کاغذ پدید می‌اید.
در مرحله سوم، استوانه ای فولادی که به آن غلتک فشار می‌گویند، فشار لازم را وارد می‌کند تا تصویر روی غلتک روی سطح چاپی، به صورت دقیق و با کیفیت بالا چاپ شود.
این فرایند،افستنامیده می شود.

این مراحل برای چاپ همه موارد مانند کاتالوگ آفست، بروشورو … یکسان است و تکرار میشود.

مواد مصرفی و ملزومات افست

  • مرکب افست
  • ابر فشرده افست
  • صمغ زینک سوزی
  • داروی روتوش زینک
  • لاستیک سیلندر افست
     

انواع دستگاه چاپ افست بر اساس اندازه

دستگاه های چاپ افستبر اساس اندازه ای که می توانند چاپ کنند، به این صورت تقسیم بندی می شوند:

دستگاه چاپ افست Gto

GTO مخفف اصطلاح Grosser Tiegel Offset  می باشد. این دستگاه برایچاپ افستدر تیراژهای پایین، ایده آل ترین گزینه می باشد.(تا 5000 برگ)

اندازه ای که توسط این دستگاه چاپ می شود 35*50 است که به آن "یک ورقی" می گویند.

البته این دستگاه امکان چاپ در اندازه 25*35 را نیز دارد که به آن اصطلاحا "نیم ورقی" گفته می شود.

 

دستگاه چاپ افست 2 ورقی

دستگاه دو ورقی چاپ افست، امکان چاپ در اندازه 50*70 را داراست و می توان گفت که پرفروش ترین و پرتقاضاترین دستگاه در میان دستگاههای چاپ افست، از لحاظ هزینه، سرعت و کیفیت چاپ این دستگاه ها می باشد.(به نوعی می توان گفت که تقاضای کار چاپ، در این اندازه بیشتر است.)

البته این دستگاه امکان چاپ در اندازه 60*45 را نیز دارد که به آن اصطلاحا "یک و نیم ورقی" گفته می شود.

 

دستگاه چاپ افست 4 و نیم ورقی

دستگاه 4.5 ورقی افست، امکان چاپ در اندازه 100*70 را داراست. این دستگاه در پروژه های چاپی با اندازه های بزرگ و یا تیراژهای زیاد گزینه بهتری است.

البته این دستگاه امکان چاپ در اندازه 60*90 را نیز دارد.

 

 دستگاه چاپ افست 5 ورقی

این دستگاه امکان چاپ در اندازه 140*100 را داراست.

 

دستگاه چاپ افست 6 ورقی

 این دستگاه امکان چاپ در اندازه حداکثر 160*120 را داراست.

 

دستگاه چاپ افست 8 ورقی:

این دستگاه امکان چاپ در اندازه حداکثر 200*140 سانتی متر را داراست.

 

انواع دستگاه چاپ افست بر اساس تغذیه کاغذ

بر اساس تغذیه کاغذ دستگاه، دو نوع دستگاه افست داریم:دستگاه چاپ افسترول- فد ودستگاه چاپ افست شیت-فد

  • در دستگاه چاپ افست رول-فد، همانطور که از نامش نیز مشخص است رول های پیوسته وارد دستگاه می شوند و عملیات افست انجام می گیرد. در این دستگاهها چون تغذیه کاغذ دستگاه به صورت رول است، سرعت بالایی در چاپ وجود خواهد داشت و از آنجایی که عملیات چاپ، خشک کردن و تا کردن کل پروژه در این دستگاهها به صورت همزمان انجام می‌گیرد معمولا برای پروسه های چاپی با تیراژ بالا، این دستگاه ها ایده آل ترین گزینه هستند.
  • در دستگاه چاپ افست شیت-فد، نیز همانگونه که از نامش پیداست نوع تغذیه دستگاه به صورت شیت های کاغذ می باشد. در این نوع دستگاه برخلاف دستگاه افست رول فد، سرعت کمی وجود خواهد داشت ولی در عوض کیفیت بالایی را در چاپ تجربه خواهید کرد. این دستگاهها معمولا برای تیراژهای پایین چاپ(تا 5000 برگ) کاربردی هستند و از جمله دستگاههای مقرون به صرفه محسوب می شوند.

 

انواع دستگاه چاپ افست بر اساس شکل و ساختار دستگاه:

  • دستگاه افست خوابیده: سیلندر های سه گانه چاپ افست در این دستگاه، به صورت افقی هستند.
  • دستگاه افست ایستاده: سیلندر های سه گانه چاپ افست در این دستگاه، به صورت عمودی هستند.

دستگاه های افستایستاده، نسبت به دستگاههای افست خوابیده از سرعت بیشتری برخوردار هستند.

 

دستگاه ملخی:

دستگاه چاپ ملخییکی از دستگاه‌های سنتی در زمینه چاپ و صحافی است. هنگام استفاده ازدستگاه چاپ ملخیفقط می‌توانید از یک رنگ برای چاپ استفاده کنید. یکی از مثال‌های بارز استفاده ازدستگاه ملخی، جعبه‌های شیرینی قدیمی است. در گذشته برای چاپ نوشته‌های مربوط به اسم قنادی، آدرس قنادی و سایر اطلاعات مربوط به محصولات قنادی، از این شیوه استفاده می‌شد. رنگ‌هایی که معمولا در هنگام استفاده ازدستگاه ملخی مورد استفاده قرار می‌گرفتند، شامل رنگ‌های آبی، قرمز و سیاه بودند. این دستگاه مکانیزم خاصی دارد، عملکرد این نوع دستگاه مانند ماشین‌های تحریر قدیمی است. 

برای این که بتوانیم با استفاده ازدستگاه ملخینوشته‌های مورد نظر را چاپ کنیم، به پایه‌هایی احتیاج داریم که روی آن‌ها حروف سربی تعبیه شده است. برای چاپ این حروف سربی را به جوهر آغشته می‌کنیم و سپس نوشته مورد نظر خود را چاپ می‌کنیم. اگر بخواهیم یک طرح را با استفاده از چاپ ملخی به چاپ برسانیم، برای انجام آن باید از کلیشه‌های سربی استفاده کنیم. البته این نکته نیز قابل توجه است که این دستگاه ها فقط با یک رنگ می توانند روی مقوا یا کاغذ چاپ بزنند.

دستتگاه چاپ ملخی

همان طور که گفتیم،دستگاه چاپ ملخیدارای ساختار سنتی است، عملکرد این دستگاه در چاپ نسبت به دستگاه های چاپ افست، از کیفیت بسیار پایینی برخوردار است .

 و امروزه بیش‌تر از روش‌های مدرن برای چاپ استفاده می‌شود.چاپ افستنسبت به چاپ ملخی کیفیت بالاتری دارد. به همین دلیل و پیشرفت‌های مربوط به حوزه چاپ، استفاده از چاپ ملخی تقریبا منسوخ شده است. 

دستگاه‌های چاپ ملخی اغلب در چاپخانه‌های قدیمی نگهداری می‌شوند، در واقع این دستگاه‌ها امروزه بیش‌تر به عنوان یک نماد نوستالژیک نگهداری می‌شوند.

 

مهم‌ترین ویژگی‌های دستگاه‌های چاپ ملخی:

ازدستگاه ملخی، بیش‌تر برای انجام امور و خدمات پس از چاپ از این دستگاه استفاده می‌شود. اگر از کسانی هستید که در زمینه چاپ اطلاعات کافی دارید، به احتمال زیاد می‌دانید هنگام استفاده از این دستگاه برای چاپ، صدای خاصی ایجاد می‌شود. حروف سربی تعبیه شده در این دستگاه روی صفحه مخصوص چیده شده‌اند و طراحی این دستگاه به گونه‌ای است که چاپ آن با چاپ افست متفاوت است.

همچنین دردستگاه چاپ ملخیاز قالب نیم تیغ برای نیم تیغ کردن برچسب‌ها و شماره زنی اوراق استفاده می‌شود. از چاپ ملخی برای ایجاد خط تا، انجام قالب زنی و هم چنین برجسته سازی نیز استفاده می‌شود. استفاده از چاپ ملخی اغلب در تیراژ‌های محدود صورت می‌گیرد، تیراژ‌های بین 1000 تا  3000 را می‌توان با استفاده از چاپ ملخی انجام داد.

کار با دستگاه ملخی

 

خرید دستگاه چاپ افست و ملزومات

تهیه و خرید دستگاه‌ها، مواد و قطعات مصرفیچاپ افستاغلب بر اساس هزینه‌های تولید انجام می‌شود، مخصوصا در تیراژهای بالا. اما انچه مهم است این است که مواد مصرفی انتخاب شده باید به اندازه کافی قوی باشد تا بتواند در برابر چاپ با سرعت بالا مقاومت کند و کیفیت بالایی ارائه دهد.
توصیه ما این است که با کارشناسان فروش ما تماس بگیرید تا مناسب ترین انتخاب را برایچاپ افستخود داشته باشید.